Uppteckning nummer NM-MKU423_8

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Det är mycket svårt att fastställa någon viss ålder när barnen lärde sig "säga ifrån" därför, att barn äro så olika i det avseendet. En del fann ett visst nöje i att springa och gömma sig när de kände att nånting började hända. Under det att andra tyckte det var kul att sitt på pottan. I det första fallet ca. fem år, i det senare ett och ett halvt år ungefär. När de uträttade sitt "ärende" ute fanns på varje gård en för "ända" - målet avsedd plats på gårdens U.D. Det kallades "lillskarven" och var barnens speciella egendom.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 174. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423